Cel mai bun credit ipotecar din România? Cum știi că te împrumuți de la cine trebuie și nu te păcălește banca

de: Alexandru Puiu
19 06. 2023

În pofida dificultăților economice pe care le întâmpină românii în ultima perioadă, numeroși conaționali de-ai noștri nu se lasă descurajați și continuă să treacă pragul băncilor pentru a le solicita finanțare în vederea achiziționării unei locuințe.

Dacă ești persoană fizică și ai găsit o casă sau un apartament, dar nu ai banii necesari pentru a achiziționa respectivul imobil, o soluție poate fi să te adresezi băncilor și să soliciți un credit ipotecar.

Băncile, după ce-ți vor analiza dosarul, vor veni cu o ofertă pentru tine, în funcție de veniturile tale, de vârsta ta și de alți factori de risc pe care acestea le iau în considerare, când aleg să dea undă verde unei finanțări.

Important de precizat e că, deși ai șanse să iei credit de la mai multe instituții, trebuie să știi care ofertă e cea mai bună pentru tine, fiindcă acestea diferă de la o bancă la alta.

Termenii de rambursare pot fi diferiți, perioada de rambursare la fel, dobânda poate fi fixă sau variabilă, poți avea o reducere a dobânzii în anumite condiții (de exemplu, dacă-ți transferi salariul la banca respectivă), poți beneficia de dobândă fixă în primii ani de rambursare a împrumutului, poți primi anumite asigurări ce se pot dovedi a fi extrem de utile pe termen lung.

Tocmai de aceea, e important să faci o analiză a ofertelor de pe piață și să alegi finanțarea cea mai potrivită și avantajoasă pentru situația ta financiară, luând în calcul faptul că o perioadă de rambursare lungă, de 20 sau 30 de ani, presupune unele riscuri pe care ți le asumi, în sensul în care e bine să nu te duci spre gradul maxim de îndatorare, fiindcă nu știi care va fi situația ta economică într-un interval atât de lung. Orice se poate întâmpla.

Ce credit ipotecar merită să alegi, dacă vrei să-ți cumperi casă în rate, vara aceasta

Ca referință, o analiză Adevărul.ro scoate la iveală 3 tipuri de credite ipotecare care sunt accesibile acum pe piață și care par foarte avantajoase. De exemplu, vorbim despre „BT și creditul Good Vibes Only, cu o dobândă fixă de doar 5,9% în primii 5 ani, iar din anul 6 dobânda devine variabilă formată din IRCC + 2.5% marja băncii”.

Al doilea credit ar fi „Creditul pentru Casă-achiziție sau refinantare de la Unicredit, cu o dobândă fixă de 5,9% în primii 5 ani”.

În fine, al treilea produs este „Creditul Casa Mea de la BCR. Acesta are dobândă fixă de 5,89% în primii 3 ani, iar începând cu anul 4 variabilă IRCC + 2,50% marja băncii”.